Glossary entry

Italian term or phrase:

prepannelli

Romanian translation:

prefiltre/membrane filtrante

    The asker opted for community grading. The question was closed on 2011-03-13 11:54:11 based on peer agreement (or, if there were too few peer comments, asker preference.)
Mar 9, 2011 14:36
13 yrs ago
1 viewer *
Italian term

prepannelli

Italian to Romanian Science Wine / Oenology / Viticulture
Prepannelli per filtri ad alluvionaggio.....nu am gasit nimic....multumesc

Proposed translations

+2
2 hrs
Selected

prefiltre/membrane filtrante

Absorbtia prin membrane de filtrare
1. Introducere
Filtrarea prin membrană.
Filtrarea este procedeul de separare a particulelor solide prezente într-un lichid prin traversarea de catre lichid a unui mediu filtrant. Scopul este de a obtine o limpezire rapida a lichidului prin retinerea mecanica sau/si electrostatica a diverselor particule aflate în suspensie.
Mediile filtrante pentru lichide alimentare sunt special fabricate pentru contact alimentar, ele sunt sterilizate.
Mediile filtrante pot fi :
- perlita ; pudra formata din microcristale de origine minerala. Se foloseste pentru filtrari grosiere.
- kieselgur ; pudra formata din cochilii poroase de microorganisme. Compozitia lor este majoritar siliciu. Exista mai multe sortimente de kieselgur dupa gradul de finete. Kieselgur-ul se foloseste la filtrari grosiere, medii si fine.
- carton filtrant ; carton special format din fibre de celuloza special selectionate amestecate cu kieselgur de diverse granulatii. Cartoanele filtrante se folosesc pentru toate tipurile de filtrari.
- cartus filtrant ; cilindri formati din diverse medii filtrante (hîrtie, membrana, ceramica, sita inox etc.) fixati în niste sisteme de prindere speciale. Cartusele se folosesc pentru filtrari fine si sterile.
Pentru ca filtrarea sa poata fi facuta, mediul filtrant are nevoie sa fie asezat pe un suport sau într-o carcasa. Acesta este un echipament numit filtru.
Filtrele sunt de mai multe feluri, în functie de mediul filtrant cu care functioneaza :
1 - filtru cu tambur rotativ sub vid ; se foloseste în general cu perlita pentru filtrari grosiere ale lichidelor foarte încarcate (bostina, borhot, drojdie etc.)
2 - filtru cu aluvionare cu kieselgur ; se foloseste cu kieselgur pentru filtrari grosiere, medii si fine (vinuri, bere, sucuri limpezi, otet etc.)
3 - filtru cu cartoane filtrante ; se foloseste cu cartoane filtrante pentru filtrari grosiere, medii, fine si sterile (distilate, vinuri, sucuri, bere, otet etc.)
4 - filtru cu cartuse ; se foloseste cu cartuse filtrante pentru filtrari fine si sterile (distilate, vinuri, sucuri, bere, otet etc.)
5 - filtru cu membrana sau tangential ; se foloseste cu membrane speciale pentru filtrari grosiere, medii, fine si sterile.
Exista filtre pentru toate tipurile de filtrari, de la cele abordabile cu un buget redus destinate producatorilor mici si medii pîna la filtrele automate controlate de calculator si destinate industriei.
Pentru exemplificarea unor tipuri de filtre vizitati pagina filtre din sectiunea Echipamente.
http://facultate.regielive.ro/proiecte/industria_alimentara/...

FIRST FIBRA SUPER oltre a dare STABILITA’ MECCANICA al pannello filtrante, aumenta le rese di filtrazione, riduce i tempi di scarico e lavaggio del filtro, riduce le perdite di prodotto , non permette il passaggio di farina fossile nel filtrato.
Composizione:
α-cellulose purissime predisperse opportunamente miscelate con diatomee selezionate
http://www.everintec.it/it/prodotti/filtrazione microfiltraz...

***Membrane filtrante*** acoperite cu acetat de celuloza
- Compozitie: acetat de celuloza turnat pe un support netesut din polyester
- Aderenta scazuta la proteina
- Matrice cu incarcare statica scazuta cu compatibilitate chimica marita la alcooli cu masa moleculara mica
Aplicatii:
- Utilizate ca filtru sau ***prefiltru*** pentru limpezire
http://www.cementlab.ro/catalog/membrane-filtrante/membrane-...





--------------------------------------------------
Note added at 2 ore (2011-03-09 17:15:45 GMT)
--------------------------------------------------

6.4.3.Limpezirea prin filtrare şi centrifugare.

Filtrarea şi centrifugarea sunt procedee mecanice utilizate în practica vinicolă pentru separarea suspensiilor din must sau vin . Aceste procedee sunt mult folosite datorită operativităţii lor şi gradului de limpiditate pe care-l asigură (mai ales filtrarea ).

Filtrarea. Este un procedeu mecanic de limpezire,care constă în trecerea vinului prin straturi filtrante,cu porozitate foarte fină,ce reţin elementele solide pe care le conţine vinul. Această lucrare se realizează cu ajutorul unor utilaje speciale numite filtre ( fig.6.10 ).

Toate tipurile de filtre sunt formate dintr-un “ schelet “ şi un “material filtrant” . Vinul introdus printr-un capăt al filtrului, traversează materialul filtrant aşezat în straturi, care reţine particulele solide aflate în masa sa.

În practica oenologică se folosesc filtre de diferite tipuri şi capacităţi,care, în funcţie de principiul de funcţionare ,pot fi clasificate în:

- filtre care lucrează prin colmatare,folosind ca material filtrant azbestul,celuloza sau diatomita (kiselgur),sub formă de fulgi sau pulberi;

- filtre cu plăci ,la care materia filtrantă este comprimată în plăci rigide,ce se montează între ramele filtrului.

Filtrul cu kiselgur foloseşte ca material filtrant pământul de infuzori (diatomita sau kiselgurul). Materialul folosit se introduce în aparat atât la începutul,cât şi în timpul lucrului. Filtrul este prevăzut cu un dozator,care asigură alimentarea sa continuă cu o cantitate reglabilă de kiselgur,aflat într-un vas de amestecare unde este menţinut în agitaţie continuă. Sitele filtrului, conice sau discoidala,sunt confecţionate din oţel inoxidabil. Există şi filtre care folosesc pânza ca suport pentru colmatare. Acestea prezintă o serie de inconveniente în comparaţie cu filtrele cu site metalice şi se folosesc mai puţin.

Filtrele cu kiselgur au capacitate mare de lucru. Ele pot fi utilizate chiar şi pentru limpezirea vinurilor foarte tulburi, a musturilor sau a vinurilor cu fermentaţia încă neterminată. Prin construcţie ele pot fi golite şi spălate uşor, fără demontarea aparatului şi numai prin spălare cu un curent de apă introdus în sens invers (în contracurent). O mare importanţă în reuşita filtrării o prezintă calitatea materialului filtrant (diatomitei), care tebuie să aibă o porozitate corespunzătoare şi să nu cedeze vinului substanţe sau gusturi străine .
http://www.disciplina.oenologie.go.ro/site/disciplina_oenolo...

--------------------------------------------------
Note added at 2 ore (2011-03-09 17:22:29 GMT)
--------------------------------------------------

Aici, mai multe tipuri de filtre:
http://www.bevitech.ro/filt.htm
Peer comment(s):

agree GGruia : prefiltre/adjuvanti de filtrare
41 mins
Mulţumesc frumos! O seara bună!
agree Tradeuro Language Services
11 days
Mulţumesc frumos!
Something went wrong...
4 KudoZ points awarded for this answer. Comment: " Mulţumesc !"
1 day 3 hrs

substraturi de filtre

context: substraturi de filtre aluvionare

FILTRAZIONE CON PREPANNELLI:
Il mezzo filtrante che caratterizza questo tipo di filtrazione è costituito da uno strato di farina fossile o perlite da sole o più comunemente mescolate a cellulosa; esso viene formato addizionando in un recipiente fornito di agitatore una determinata quantità di coadiuvanti in acqua oppure in mosto o vino già filtrati. La miscela ottenuta è inviata in circuito chiuso sul supporto di filtrazione facendo successivamente ritorno nel predetto recipiente.
Dopo ripetuti passaggi attraverso il supporto di filtrazione, i coadiuvanti in sospensione nella miscela si depositano progressivamente su tale supporto fino a formare uno strato uniforme (PREPANELLO) che provvede a rendere limpido il liquido che l'attraversa e a trattenere le particelle disperse in esso contenute.

FILTRAZIONE CON PREPANELLO E ALLUVIONAGGIO CONTINUO:
Tale filtrazione si svolge in due tempi: dopo aver formato il prepanello si provvede ad inviare nel filtro il liquido di processo addizionato in continuo con una data quantità di farina fossile, di granulometria uguale o diversa rispetto a quella impiegata per la formazione del prepanello. Tale sistema di alimentazione del filtro (alluvionaggio) rinnova incessantemente il mezzo filtrante mantenendone la struttura rigide e permeabile e impedendo il colmataggio.

(Corso di meccanica enologica Di Pietro De Vita,Giorgio De Vita - pag.140-141)

Filtrarea este un procedeu mecanic de limpezire,care constă în trecerea vinului prin straturi filtrante,cu porozitate foarte fină,ce reţin elementele solide pe care le conţine vinul. Această lucrare se realizează cu ajutorul unor utilaje speciale numite filtre.
Toate tipurile de filtre sunt formate dintr-un “ schelet “ şi un “material filtrant” . Vinul introdus printr-un capăt al filtrului,traversează materialul filtrant aşezat în straturi,care reţine particulele solide aflate în masa sa.

În practica oenologică se folosesc filtre de diferite tipuri şi capacităţi,care, în funcţie de principiul de funcţionare ,pot fi clasificate în:
- filtre care lucrează prin colmatare,folosind ca material filtrant azbestul,celuloza sau diatomita (kiselgur),sub formă de fulgi sau pulberi;
- filtre cu plăci ,la care materia filtrantă este comprimată în plăci rigide,ce se montează între ramele filtrului.

Filtrul cu kiselgur foloseşte ca material filtrant pământul de infuzori (diatomita sau kiselgurul). Materialul folosit se introduce în aparat atât la începutul,cât şi în timpul lucrului. Filtrul este prevăzut cu un dozator,care asigură alimentarea sa continuă cu o cantitate reglabilă de kiselgur,aflat într-un vas de amestecare unde este menţinut în agitaţie continuă. Sitele filtrului, conice sau discoidala,sunt confecţionate din oţel inoxidabil. Există şi filtre care folosesc pânza ca suport pentru colmatare. Acestea prezintă o serie de inconveniente în comparaţie cu filtrele cu site metalice şi se folosesc mai puţin.

Filtrele cu kiselgur au capacitate mare de lucru. Ele pot fi utilizate chiar şi pentru limpezirea vinurilor foarte tulburi, a musturilor sau a vinurilor cu fermentaţia încă neterminată. Prin construcţie ele pot fi golite şi spălate uşor, fără demontarea aparatului şi numai prin spălare cu un curent de apă introdus în sens invers (în contracurent). O mare importanţă în reuşita filtrării o prezintă calitatea materialului filtrant (diatomitei), care tebuie să aibă o porozitate corespunzătoare şi să nu cedeze vinului substanţe sau gusturi străine .

Filtrele cu plăci folosesc ca material de filtrare plăcile de azbest-celuloză , care se montează între ramele filtrului, confecţionate din materiale necorozive (oţel inoxidabil, aluminiu lăcuit, material plastic etc.).Ramele filtrului prezintă o serie de caneluri, care, prin montare, realizează în corpul filtrului două circuite: unul prin care este pompat vinul tulbure introdus în filtru şi altul prin care este colectat şi evacuat vinul limpede. Vinul tulbure este introdus prin canalul de alimentare, sub presiune, pătrunde prin plăcile filtrante, care reţin impurităţile(prin cernere şi adsorbţie) şi iese prin coloana de colectare a vinului limpede.





--------------------------------------------------
Note added at 1 day3 hrs (2011-03-10 18:10:46 GMT)
--------------------------------------------------

Filtrarea consta din trecerea vinului tulbure printr-un strat poros, filtrant, care retine la
suprafata lui impuritatile si lasa sa treaca vinul limpede. Pentru formarea straturilor filtrante se
folosesc materiale de schelet (site metalice inoxidabile, tesaturi textile), care se fixeaza in corpul
filtrelor, precum si alte materiale de sedimentare (fibre de azbest, celuloza, kiselgur, etc.). Acestea
din urma se por prezenta sun forma de placi, care se aseaza intercalat cu sitele, sau sub forma de
fulgi, fixandu-se pe site prin pompare, anterior fiind omogenizate intr-o cantitate oarecare de vin.

http://www.scritube.com/biologie/botanica/VINIFICATIE53689.p...
Something went wrong...
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search